Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.04.2010 09:40 - Хранене и карма
Автор: penchoan Категория: Други   
Прочетен: 17364 Коментари: 17 Гласове:
4



ХРАНЕНЕ И КАРМА

Битие 1;29 И Бог рече:Вижте, давам ви всяка трева, що дава семе, която е по лицето н всичката земя, и всяко дърво което има в себе си плод на дърво,

което дава семе; те ще ви бъдат за ядене

1;30 И на всичките животни на земята и на всичките птици на небето, и на всякой гад, който пълзи по земята, давам всяка зелена трева за храна; и стана така. 1;31 И видя Бог всичко което направи; и ето, беше твърде добро...

Съвременният Homo Sapiens е генетично програмиран да живее един живот с продължителност средно 120 години. Малко са обаче хората, достигащи или преминаващи през тази възраст. Причините за това са много и от най-различен характер. Наследството от минали инкарнации, генетично наследство от родителите, отношението към родителите, към животните и растенията, към Бога и т.н. Един от съдбовните фактори, определящи продължителността на човешкия живот е съставът и количеството на приеманата храна.

Като биологично същество, Бог е дал на човека храни с животински и растителен произход. За да съществува, всеки индивид поглъща и преработва различни количества протеини, въглехидрати, мазнини, витамини и т.н. Всяко унищожаване на живот носи негативна карма или цена, която рано или късно трябва да се плаща. Всеки човек, живеещ на Земята в този смисъл е грешен още със самото си раждане и съществуване. В това отношение никой не прави изключение, като се започне от светеца и индийския йога и се завърши с най-големия чревоугодник. Получаваната карма е въпрос на мярка и собствена преценка и зависи от количеството и качеството на храната. Светиите и йогите се хранят малко, често гладуват с пост и могат да достигнат дълбока старост. Освен това те никога не боледуват.

Първият извод е, че колкото по-малко се храни човек, толкова по-дълго ще живее. Разбира се, не трябва да се достига до болестни състояния. При тежка физическа работа организмът се нуждае от повече храна. През зимата тялото също се нуждае от повече и по-калорична храна, отколкото през лятото. За основна храна на човека е даден пшеничният хляб. Той съдържа всички най-необходими съставки за поддържане на живота. В някои райони на света хлябът се замества от ориза. Пшеницата не е еволюирала на Земята, а е пренесена от Учителите на човечеството в дар на хората от разумните същества на Слънцето. Прибиране, смилане и консумация на пшенични продукти също носи негативна карма, но тя е минимална, неизбежна и трябва да се смята за нормална, когато е в границите на човешките потребности.

Затова от стари времена в българския народ съществува поверието, че “хляб никога не трябва да се хвърля”. Известни са случаи от  ХХ век, когато бизнесмени изхвърляха в океана цялото съдържание от зърно на товарни кораби, с цел да се поддържат високи пазарни цени. Ако знаеха богатите търговци каква карма навличат на себе си и на страната си с тези злодеяния, не биха и помислили за унищожават житно зърно.

Единствените храни, които не носят карма при консумиране, са костилковите плодове като кайсии, праскови, сливи и др. Те са създадени за консумация от хора и животни, при което се пренася семето им. Най-ниско кармични са плодовете като ябълки, круши и зеленчуците, но плодните и костилкови семена трябва да се засяват.

Най-чистите и полезни природни продукти са пшеницата, гроздето и пчелния мед. Пшеницата съдържа всички необходими за човека хранителни съставки, но трябва да се консумира пълнозърнена, а не да се отделят триците, с което се губят ценни хранителни елементи. Гроздето и пчелния мед са най-чиста кондензация на слънчеви лъчи в процес на фотосинтеза. Един друг незаменим растителен продукт са маслината и зехтина.

В далечното минало човекът се е хранил изключително с растителна храна. Преди повече от 190 милиона години човекът се е хранил със слънчева светлина. Тогава Слънчевата система навлиза в една по-гъста среда от прахови облаци в областта на Галактичния екватор. Над Земята бавно, но непрекъснато се сипел космически прах и това продължава до сега. Човешкото тяло се сгъстява, упкътнява и “пада” на Земята, като започва да употребява растителна храна. Основната храна са били плодове. В края на Атлантската епоха климатът се захладил. Наклонът на земната ос се увеличил, а Европа се премества към Северния полюс. Изобилието от плодове пресеква. Човекът се принудил да се изхранва с лов на животни, за да оцелее, т.е. става месояден.

Разумът на човека започва да се развива през последния 1 милион години, като от тогава насам е въведен в сила законът на карма. Въпреки всички усилия на Космическите учители, замното население попада все повече под властта на месоядството и черната магия. Кулминацията на борбата между Лявата ложа и Дясната пътека се достига в Атлантската епоха, като Лявата ложа временно печели битката. Тогава се извършва второ грехопадение и изгонване на човеците от етерния в грубия физическия свят и унищожаване на Атлантида с потоп.

Трябва да се има в предвид, че човекът от Лемурийската епоха е разполагал с огромни възможности и сили за въздействие върху околната среда. Космическите и земни Учители предприемат единствената възможна мярка в този случай, която не е влизала в техните планове, но очевидно е част от Божествения замисъл. За да се изтрият всички спомени и знания за употреба на черна магия, за да се прекъснат всички космически комуникации с представители на тъмните сили, се извършва потапяне в по-плътната материя на III измерение, в най-трудните условия преди 8000 години. Това е второто същинско “грехопадение”, за разлика от първото, което закономерно произтича от големия цикъл от 365 милиона години при слизане от астрален във физически свят. Човекът е запратен в грубата материя с изтриване на всички спомени и научни знания на няколко етапа. Най-значителното разделително събитие е световният потоп преди 14400 хиляди години. Краят на Атлантската епоха започва със световен потоп преди около 14 400 години и завършва с полусветовен потоп от преди 7.2 хиляди години. Продължителният период между двата потопа води до загуба на памет и научни постижения, вторично подивяване у наследниците на оцелелите през 5500 години и преди 8000 години започва отново развитие на цивилизован живот.

Защо беше необходимо това историческо отклонение? За да се разбере връзката между падението и страданията на човечеството и консумирането на животинско месо. Месоядството е основна причина за гибелта на Атлантида и за Апокалипсиса на бялата арийска раса. Сега предстои обратен път на излизане от грубата материя и трето измерение към по-високо духовно ниво на съзнание. Този процес е несъвместим с консумиране на месо. Все още преобладаващата част от хората е тясно свързана с черната магия чрез убийство и изяждане на животни. Силата на черната магия се крепи в призоваването на низши духове, които се хранят от енергията на убити животни и хора. Колкото едно животно се намира на по-високо ниво на съзнание, толкова повече негативна карма носи неговото убийство и консумиране. Учителят посочва:

“Атлантската раса например е изчезнала по причина на отровите в месото на животните. Съвременната култура е осъдена да изчезне по същата причина.” стр.165, [1]

Планктонът в океана има най-голяма биологична маса, защото е предназначен да изхранва морските животни. В него се включват растителни и животински микроорганизми, затова може да се разглежда като преход между растителен и животински свят.

На най-ниско стъпало в еволюционната стълбица на животинския свят се намират мекотелите - миди, ракообразни, охлюви, калмари и др. Те имат най-ниско ниво на съзнание. Кармата от тяхното консумиране е на едно стъпало над растителната храна.

На следващото по-високо кармично стъпало на развитие се намират рибите. Те са една от най-масовите храни на човека, но отрицателната карма от консумирането им носи вече сериозни заплахи за здравето и бъдещото развитие на човешката личност. Някой може да възрази, че Христос също е ял риба, а някои от апостолите са били рибари.

Човечеството по това време е на по-ниско технологично ниво и рибата наистина е била една от основните храни. Апостолите са били рибари преди да станат ученици на Христос, т.е. преди тяхното посвещение. Рибата по времето на Учителя Христос носи символично значение за епохата на Риби. Аз не допускам, че след въплащаване на космичния Христос в тялото на Иисус (във вид на гълъб), той се е хранил с риба. Дори на Тайната вечеря преди раздялата с апостолите, когато те са били вече посветени, Иисус разчупва хляб и консумиране на риба в такъв момент е било недопустимо.

По-високо ниво на съзнание и разум притежават птиците. Хранене с месо от птици е непозволено на съвременния човек. Въпреки Божията заповед “Не убивай!”, днес мнозинството от хората отглеждат, убиват и изяждат с апетит тези създания. За това удоволствие всички плащат с болести и страдания. Консумацията на яйца е нискокармична.

На най-високо стъпало в биологичната стълбица стоят бозайниците. Те са нашите по-малки братя и притежават съзнание, подобно на  човешкото. Липсва им човешко личностно самосъзнание, но на духовно ниво много от бозайниците превъзхождат голяма част от човечеството. Някои бозайници са телепати и контактуват с други, непознати за нас форми на живот. Убийството на бозайник е престъпление, а изяждането на месото им е варварство. Една от десетте Божии заповеди гласи: “Не убивай!” И заповедта се отнася за всяка форма на животни и растения, а не както фарисеите я тълкуват само за човешки същества, защото така им изнася. Много религии забраняват консумирането на свинско месо, макар не по етични и кармични, а по здравословни причини. Свинското и заешко месо са особено вредни и опасни за човешкото здраве и са забранени от Стария завет.

Любопитно е църковното лицемерие на евангелисти, адвентисти, мюсюлмани, юдаисти и представители на други религии, които не вкусват свинско месо, защото то е забранено от Библията и Корана. Същите тези религиозни хора не се отказват от агнешко и телешко месо, пренебрегвайки шестата Божа заповед. А Учителят казва, че овцата е най-интелигентното животно след слона.

Редовната консумация на месо води до алергии, атеросклероза, високо кръвно налягане, кариеси, сърдечни заболявания, инсулти, ракови заболявания и много други. Няма възрастни хора, редовно консумиращи месо, със здрави зъби. Това е особено очевидно в Америка, където хората над средна възраст се усмихват с красиви порцеланови холивудски усмивки, но издялани от пластмаса и керамика. Учителят Беинса Дуно казва: “Който яде месо, непременно ще пострада!”.

Макс Хайндл, предал на човечеството “Космогонията на Розенкройцерите”, обяснява с факти защо месото е по-низша храна от растителната:

“Животинската храна се състои от частици обработени и проникнати от индивидуално тяло на желанието и са индивидуализирани в много по-голяма степен от растителните частици. Съществува индивидуална клетъчна душа проникната от страстите и желанията на животното. За побеждаването и`, преди да бъде асимилирана, е необходима значителна енергия. При все това, обаче, тя никога не се приобщава напълно към организацията на тялото, докато растителните частици правят това, понеже нямат такива силни индивидуални наклонности. В резултат, на месоядеца му е необходимо да консумира по-голямо количество храна, отколкото е необходимо за плодоядеца. Освен това, първият трябва да яде по-често. Борбата пък на телесните частици причинява голямо изтощение и общо увреждане на телесните органи, като прави месоядеца по-малко активен и издържлив от вегетарианеца, както са потвърдили всички досегашни опити...

Ако месото на тревопасното беше есенцията на растенията, тогава плътта на месоядните животни следва логично да бъде квинтесенцията. Месото на вълците и ястребите тогава щеше да е “каймакът” и да е най-желаното. Знаем, обаче, че в случая е точно обратното. Колкото повече се доближаваме до растителното царство, толкова по-голяма сила извличаме от храната си. Ако случаят беше обратен, месото на месоядните животни щеше да бъде търсено от другите хищници. В природата, обаче, са много редки случаите “куче да яде куче”.”

Млякото и млечните продукти са ниско кармични, но поради отравяне на околната среда вече стават и ще стават все по-опасни, отровни и рискови за консумация. Захарта също е нискокармична, но е вредна за организъма и както казва Учителя, в захарта се съдържа лъжа. Болестите, причинени от консумация на месо не се основават само на кармична основа. Животните са телепати и много от тях разбират какво ги очаква още при товарене на камиони за месокомбинатите. Каквато и да е стратегията на индустрията за убиване, животните изпитват ужас и силен стрес при смъртта си и отделят токсични стресови хормони. Те се поглъщат след това от консуматорите. Затова хората ядящи месо, излъчват около себе си силна неприятна миризма.

В джунглите на Амазонка все още съществуват племена канибали, които изяждат телата на убитите си врагове. Те, обаче, не убиват хора за да се хранят, а ритуално изяждат телата на убити врагове, които иначе биха станали плячка на зверовете и лешоядите. Тези хора не са чували за Библията и дестетте Божи заповеди. Вярвате ли, че “културният” човек с костюм и вратовръзка, който всяка неделя ходи на църква да се причастява, а преди това е обилно закусил с бекон, стои по-високо в очите на Бога, отколкото дивака-канибал ?

Няма да минат много години от днес, когато хората, консумиращи месо ще бъдат сочени с пръст като диваци. Като временен заместител на месото ще се увеличи консумацията на риба. През 2010-2011 г. в света ще започне кармично прочистване и хората, които не прекратят употреба на месо, за кратко време ще бъдат изличени от Земята.

Човекът е само един етап, стъпало на еволюцията. Учителят дава нагледен пример за сравнение с живота на кокошката и човешкия морал [2], стр.311:

“Тази кокошка е отлична, много хубава е, тя трябва да умре! Защо? - За да се нахранят хората. Сега, според същия морал, да допуснем, че хората са също такива същества, които разсъждават, чувствуват, мислят и живеят в такива курници. Това е предположение, вмъкнати идеи между другите, но допущам го за сравнение, за изясняване на мисълта си. Един ден, някои същества, по-висши от вас, дават си някакво угощение и казват: за това наше угощение, някоя от кокошките в този курник трябва  да умре! Вие веднага казвате: ама как е възможно тези същества да си позволяват това нещо? Нали са разумни същества те? Ами вие нали сте разумни същества, как си позволявате да изяждате кокошките, да ги вадите от техния курник? Да, но те са кокошки! Ами вие пък сте човек! Това са разсъждения, които се зараждат от вашата лична мярка. Ако в света съществува Бог, ако съществува Божествена мярка за нещата, всички противоречия в живота трябва да изчезнат. Божественият закон еднакво има пред вид всички живи същества.”

Но това далеч не е всичко. При големите космически катаклизми за разрушаване на цивилизацията ще бъде сериозно увреден озоновият слой около Земята. Хората с изградено белтъчно физическо тяло на животинска основа постепенно ще изчезнат от лицето на Земята от ракови болести и алергии. Ще цитирам откъси от : “Обръщение на Висшия Вселенски Разум към всички земни жители”, предадено чрез контактьори - сборник “Пред новата епоха: прогнози, послания, пророчества” - Кубрат Томов:

“...Ние знаем, че скоро озоновия слой около Земята ще изчезне. Прякото въздействие на космическите лъчи ще се увеличи. Ето защо вие трябва да изградите тялото си на основата на растителен белтък, за да запазите живота си...”.

В потвърждение на това твърдение ще цитирам предсказанието в Откровението на св. Йоан:

16;8. “Четвъртият ангел изля чашата си върху слънцето, на което се позволи да гори човеците с огън. 16.9. А като се опекоха човеците от голяма жега, похулиха името на Бога...”

Да се върнем на Обръщението:

“...Не мислете, че това е измислица или шега на представители на друга планета. Тази информация получават от нас контактьори от всички страни в света, но не я довеждат до знанието на всички хора, а я оповестяват само на избрана част от обществото...

На мястото на Реинкарнацията, в която безсмъртната душа се преселваше от едно тяло в друго, дойде епохата на Безсмъртието. Цикълът на превъплащенията завършва и в резултат на космическа мутация, която започна от декември 1990 година, тялото на човека, както и душата, ще станат безсмъртни...

Но в човешкият организъм ще настъпят такива изменения, които ще приведат тялото в новото му състояние и ще му позволят да премине на зареждане с космическа енергия. Трансмутацията е най-сложният физиологически процес, протичащ на клетъчно ниво. При това преустройство потребността от храна постепенно ще намалее, а след това и съвсем ще изчезне...

Оцеляването на планетата ще се осъществи в условия на жестока радиация, която ще обнови природните условия. Към 2005 г. на Земята ще настъпят климатични изменения и ще се установи субтропичен климат.

Срокът на V-та цивилизация е 2003 г. Две години след това състоянието на планетата ще се стабилизира, а от 2005 г. ще започне епохата на Безсмъртие с VI-та цивилизация. Нея ще я оглавят хора, успешно преминали през космическата мутация...

Този процес се дели на няколко етапа. В момента се извършва постепенно снемане на озоновия слой около планетата. След това ще започне въздействие на космическите потоци върху планетата, изменение на магнитната ос и полюсите, уплътняване на гравитационното поле.

Кодът с новата програма на човека от VI цивилизация ще бъде заложен само в тези, които преминат бариерата на духовността и биомасата.

Ще трябва преди всичко да следвате моралните норми, съществуващи в обществото, но не на думи, а на дела. Всеки от вас е най-строго наблюдаван, без значение от време и пространство.

Втората бариера към по-висока степен на развитие в сравненение с тази, на която се намирате в момента, е необходимостта да настроите физическото си тяло, иначе казано своята биомаса, към вибрациите на Космоса.

Само тяло, създадено на растителна основа, може да премине бариерата.

Необходимо е да преминете на растителна храна не по-късно от октомври 1994 г.

Растителната храна ще заздрави имунната ви система и ще повиши устойчивостта на организма ви. Вече няма да ви застрашават озоновите дупки и откритият космос в момента, от който няма да има защитен озонов слой около Земята.

Сложността на мутационния процес се състои в това, че той сам по себе си е необратим. Никаква външна намеса като лекари, операции и медикаменти не би могла да го предотврат: спин, рак, алергии ще ви погубят” - край на цитатите.

Вече знаем, че срокът за големите промени се отложи веднъж през 1999 г. и в този текст се говори за 2003 г., но и след тая година имаше отлагане. Всички налични данни говорят, че събитията ще започнат до края на 2010 г. и няма да има повече отлагане. Клетките на човешкото тяло се обновяват напълно за 7 години. Вероятно поради пълната обнова и мутацията в обръщението се посочва краен срок за преминаване на растителна храна - 1994 г., която трябва да се разбира 2003 г. защото предпазният озонов слой ще бъде унищожен през 2010 г.. Днес много хора са вече закъснели и няма да дочакат края на 2010 г.

Единственият им шанс е незабавно да преустановят употребата на месо и месни продукти и много да се молят.

Фасулът ще стане основна храна, източник на растителни белтъчини в новата VI раса и ще замести месото. Твърдата храна постепенно ще се намалява и ограничава. Ще се консумират основно различни видове чай и пчелен мед.

Накрая искам да попитам: Има ли между вас безумци, които все още тъпчат стомаха си с умрели животни? Изборът е ваш!




Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - За Храненето и Кармата
03.08.2010 14:45
Да, наистина месото не е полезно, меко казано. Особено свинско, агнешко. Но основното, което не се казва е натрупването на т.нар. трупни отрови при заколване на животно. Най-сериозната е Ксантин, пуринова отрова. Всъщност върху продължителността на живота влияят множество фактори, включително наследственост, околна среда, стрес.
Иначе има интересни неща в описанията, които сте направили, но и доста недоказани "истини". Например за епохите, някои неща за Христос и пр.
Въпреки това, ако понягога се яде пилешко или риба, съвсем няма да навреди!
Отричането на всичко, вкл. рибата е просто изхвърляне. Хубаво е да прочетете повече...
цитирай
2. universalnite1neo - Много навременно. . . и аз в свой стар ...
07.08.2010 23:10
Много навременно ... и аз в свой стар постинг споменах , че само една човешка раса , откъсната от Висшия си Аз може да стигне до това положение - консумацията на месо !
цитирай
3. анонимен - Относно храненето с месо, можете ли ...
01.09.2010 21:36
Относно храненето с месо, можете ли да ми направите тълкуване на думите на Христос,в едно от евангелията, ще проверя кое точно, мисля че беше на Тома. Там го питат именно по този въпрос - какво да се яде? И Той отговаря така: " Не е важно какво влиза в устата, а какво излиза от нея!".....?!!
Предварително благодаря за отговора.
цитирай
4. penchoan - Относно храненето с месо, можете ли ...
01.09.2010 22:20
анонимен написа:
Относно храненето с месо, можете ли да ми направите тълкуване на думите на Христос,в едно от евангелията, ще проверя кое точно, мисля че беше на Тома. Там го питат именно по този въпрос - какво да се яде? И Той отговаря така: " Не е важно какво влиза в устата, а какво излиза от нея!".....?!!
Предварително благодаря за отговора.


Няма канонизирано евангелие на Тома. Казано е ясно в евангелие на Матей 15 гл.:
11Това, което влиза в устата, не осквернява човека; но това, което излиза от устата, то осквернява човека.
15Петър в отговор Му рече: Обясни ни тая притча.
17Не разбирате ли, че всичко що влиза в устата, минава в корема, и се изхвърля в захода?
А онова, което излиза из устата, произхожда от сърцето, и то осквернява човека.
(Стихове 18–39) Защото от сърцето произхождат зли помисли, убийства, прелюбодейства, блудства, кражби, лъжесвидетелства, хули.
(Стихове 19–20) Тия са нещата, които оскверняват човека; а да яде с немити ръце, това не го осквернява.

Тук не се говори за вида на храната, а за това, което човек говори и което излиза от устата- Казана дума, хвърлен камък. Макар Христос да е бил вегетарианец, по Неговото време не се е говорило за вегетарианска храна и само 12 апостоли са ползували безмесна храна.
цитирай
5. анонимен - 11Това, което влиза в устата, не ...
02.09.2010 21:22
11Това, което влиза в устата, не осквернява човека; но това, което излиза от устата, то осквернява човека.

Следователно, излиза, че няма значение какво яде човек, а какво мисли и какво говори.

Извинете ме за личното мнение, но Христос не е бил нито вегетарианец, нито невегетарианец,поради простата причина, че се е хранил единствено енергийно, а до останалата химическа по своя род храна, само се е докосвал.

цитирай
6. penchoan - 11Това, което влиза в устата, не ...
03.09.2010 10:12
анонимен написа:
11Това, което влиза в устата, не осквернява човека; но това, което излиза от устата, то осквернява човека.

Следователно, излиза, че няма значение какво яде човек, а какво мисли и какво говори.

Извинете ме за личното мнение, но Христос не е бил нито вегетарианец, нито невегетарианец,поради простата причина, че се е хранил единствено енергийно, а до останалата химическа по своя род храна, само се е докосвал.


Това са ваши заключения, просто си търсите извинение за месоядството и с които не съм съгласен. Месната храна не осквернява човека, но го принизява към животните. Рано или късно всеки заплаща със страдания и болести страданията, които е причинил на животните, изядени от него.
Разбира се, че има значение с какво се храни човек. Хора, които ядат свинско месо придобиват качества на свинята и миришат лошо, да не говорим за очакващите ги инфаркти и инсулти. Хора, които ядат заешко месо стават страхливи и т.н.
А Христос е бил човек като нас и е бил вегетарианец - вижте какво са яли на тайната вечеря - хляб и вино.
Христос се е хранил енергийно само през 40-те дни след възкресението си, а преди това като всички нас.
цитирай
7. анонимен - Не съм особено месоядна и не си търся ...
03.09.2010 23:28
Не съм особено месоядна и не си търся извинение, но получих анемия в резултат на вегетарианството си, затова с известно отвращение хапвам малко месо отвреме - навреме.
Разбира се, че има значение, и то огромно - кой какво яде, защото храната би трябвало да е и нашето ежедневно лекарство.
Учителят е казвал, че новите времена изискват човек да посещава лекар не когато е болен, а когато е здрав, за да го напътства как да опази здравето си.
Подобна мисъл е изказал и Едисон.
Не съм сигурна дали Христос се е хранил енергийно само след възкресението си.
Това ,че на масата на тайната вечеря, има хляб и вино, не означава, че Той именно е имал нужда от тях. За какво да се храни химически?!! Той усвоява Божествената енергия по различен начин, за който ние още не сме дорасли.
След като и сега, сред нас, има напреднали хора, които се хранят енергийно, какво да говорим за Него?!!
Последният, който дойде в България, се казваше Хира Манек.Но, разбира се, далеч не е само той, има и други описани - сещам се за една жена, в автобиографичната книга на Парамаханса Йогананда.
Все пак, мисля, че е по-важно какво мислиш и какво говориш, а също - и какво правиш, за да не се разболееш.
Ако човек излъчва и прави добро на хората - дори от грип няма да боледува до края на предварително определения му земен път. Тоест, ще умираме здрави.
И още по- точно - няма да умираме - а само ще напускаме тялото.
цитирай
8. penchoan - Не съм особено месоядна и не си търся ...
05.09.2010 18:22
анонимен написа:
Не съм особено месоядна и не си търся извинение, но получих анемия в резултат на вегетарианството си, затова с известно отвращение хапвам малко месо отвреме - навреме.
Разбира се, че има значение, и то огромно - кой какво яде, защото храната би трябвало да е и нашето ежедневно лекарство.
Учителят е казвал, че новите времена изискват човек да посещава лекар не когато е болен, а когато е здрав, за да го напътства как да опази здравето си.
Подобна мисъл е изказал и Едисон.
Не съм сигурна дали Христос се е хранил енергийно само след възкресението си.
Това ,че на масата на тайната вечеря, има хляб и вино, не означава, че Той именно е имал нужда от тях. За какво да се храни химически?!! Той усвоява Божествената енергия по различен начин, за който ние още не сме дорасли.
След като и сега, сред нас, има напреднали хора, които се хранят енергийно, какво да говорим за Него?!!
Последният, който дойде в България, се казваше Хира Манек.Но, разбира се, далеч не е само той, има и други описани - сещам се за една жена, в автобиографичната книга на Парамаханса Йогананда.
Все пак, мисля, че е по-важно какво мислиш и какво говориш, а също - и какво правиш, за да не се разболееш.
Ако човек излъчва и прави добро на хората - дори от грип няма да боледува до края на предварително определения му земен път. Тоест, ще умираме здрави.
И още по- точно - няма да умираме - а само ще напускаме тялото.


Права сте за повечето неща. Всеки организъм има различна нужда от храна. Знам дори един случай, подобен на твоя, в който Учителят препоръчва на една сестра да яде пилешка супа за подсилване, но тя като вегетарианка отказва и скоро си заминава. Аз също не съм пълен вегетарианец, ям например руска салата с колбас или риба, но избягвам подобни случаи по възможност. Христос е бил човек, подобен на нас, но велик адепт. Учителят казва, че всеки от нас може да стане Божи Син и Господ, ако страда и се жертвува за хората.
цитирай
9. penchoan - Казва се в Библията, че Христос е ...
05.09.2010 18:26
Казва се в Библията, че Христос е постил 40 дни в пустинята. Ако е бил на енергийно захранване, не би могъл да пости. Той става Божи Син и Господ след като страда и умира на кръста и възкръсва. Ако не беше страдал и умирал, нямаше да стане Божи Син.
цитирай
10. анонимен - Христос е постил 40 дни в пустинята. ...
06.09.2010 18:48
Христос е постил 40 дни в пустинята. Означава ли това, че през останалото време не е постил?!... Страданието е най-бързият път за духовно израстване. За съжаление, е доста болезнен. Но отказът от месна храна, означава ли страдание?! Мисля, че не. Познавам доста вегетарианци, които го правят от егоизъм - тоест, в интерес на собственото си тяло и неговото здраве.
Страданието на Христос не е в лишаването от храна, особено месна, а в издигането духа на хората - по - точно нагледният пример как може да се живее без егоизъм, а само с мисъл за другите и правене на добро на другите хора. И това е същественото, тук е поуката за всички нас, ако имаме очи и сърца. Вегетарианството може да изчисти тялото, но за изчистването на духа е нужна ежедневна съзнателна работа.
Успех на всички. в това отношение!!!
цитирай
11. penchoan - Не означава, че не е постил, а озн...
06.09.2010 22:02
Не означава, че не е постил, а означава че не се е хранил енергийно. Постът не е страдание, а доброволен акт за изчистване на духа и тялото.
Страданието не е само най-бързият път за израстване. То е ЕДИНСТВЕНИЯТ ПЪТ за израстване - пътят на Христос.
Благодаря за пожеланията и успех във всички начинанания!
цитирай
12. анонимен - Хайде да поразсъждаваме малко о...
12.09.2010 11:53
Хайде да поразсъждаваме малко относно въпроса за страданието.
Едва ли основната цел на Бог, който е наш Създател и Баща, е да страдаме.
Никой Баща не желае децата му да страдат.
Тогава - защо страдаме?! Страдаме само и единствено - за да израстваме духом.
Когато разберем КАК да живеем - а именно по Божиите закони - тогава преставаме да страдаме. И живеем щастливо.
А кои са Божиите закони - най-вече - законът на любовта между всички хора.Тя е смисълът на живота. Докато не се научим във всеки един момент да я прилагаме на практика - ще страдаме и има защо.
Освен това всяко страдание се поражда от очакванията. Очакваме някой да ни обича само защото ние го обичаме. Добре, ама той не ни обича - и ние страдаме.
Очакваме родителите да ни обичат - добре, ама те обичат,заслужено или не - повече другото дете. И ние - страдаме. Ако нямаме подобни очаквания - няма и да страдаме. А очакванията - все пак произлизат от егото. Ако ние не се стремим да ПОЛУЧАВАМЕ - относно материални или емоционални желания - няма и да страдаме.
А Бог затова именно е любов, а не страдание. Просто трябва да чуем какво ни се казва и да го прилагаме реално, а не на думи.
цитирай
13. penchoan - Страданията облагородяват чов...
12.09.2010 19:57
Страданията облагородяват човека. Бог не желае децата му да страдат, но този е единствения път за повдигане. Освен това всеки има да изплаща карма от този и минали животи. Казано е, че Истината освобождава човека. Какво означава свободата? Означава да се прекъснат всички кармични връзки, всички роднински връзки, да се лиши човек от всяка собственост и накрая да загуби тялото си. Тогава той ще постигне пълна свобода, както е станало с библейския Йов. Бог му отнема всичко, което е имал в живота и дори проклина часа, в който се е родил. След като изтърпява всички изпитания, Бог го дарява със семейство, деца и имот.
Защо страдат българите? Защото не чуват гласа на Бога, а се опитват да подражават на една загниваща и загиваща европейска култура.
Любовта дава смисъл на живота, но за да излезем от света на самосъзнание, трябва да направим скок в духовното си развитие, затова са нужни страданията.
цитирай
14. анонимен - Да, точно така е. Страданията - о...
13.09.2010 20:52
Да, точно така е.
Страданията - относно различни емоционални и материални желания се дават само дакато чавек проумее, че те - особено материалните неща - нищо не струват. Недостигът на пари или други материални ценности е дори по- малко изпитание от излишъкът на пари. И в двата случая трябва да проумеем, че няма щастие без добронамереност, благоволение и любов между хората. След като това най- накрая се разбере, и само ако бъде приложено на практика - на всеки ще бъде дадено толкова, колкото заслужава - но не според човешките закони, а според висшата справедливост. И то ще стане по естествен начин , тъй като така влизаме в закона за Божията милост. Не че сме безгрешни, но наистина по- високоосъзнати.
Не е нужно да се прекъсват всички кармични или роднински връзки - това звучи страшно за един нормален човек - а просто да се отработят кармичните, в тях влизат и роднинските. Как се отработват те? Чисто и просто - на лошото отношение се отговаря само и единствено с добро! Така се прекъсва лошата карма. Наистина, не става за два или пет дни. Понякога са нужни години. Но с търпение и добро - всичко лошо се преобръща и то -завинаги.
И страдат поради тази причина не само българите - те са част от всички хора на земята, а не някакво особено изключение.
Когато се казва, че Истината освобождава човек, трябва да се запитаме не само какво означава свободата? Но и какво означава Истината? И коя истина? Всеки човек има своя си истина за най- различни неща - от личния си живот до философските си разбирания за света. Всеки човек вижда само малка частица от истината, и то - от своя си ъгъл. И всеки си мисли, че точно неговата истина е Божията истина.
Всъщност, не зная , мисля си, че Божията истина се вижда не с очи, а със сърце
- след много страдания, които ни правят по- състрадателни към другите - но не във всички случаи и не във всеки живот. Всичко зависи от степента на осъзнаване.
Пак се извинявам за личното мнение, но относно Йов - Бог не може да проклина когото и да било.
цитирай
15. penchoan - Когато Христос казва: "Аз ...
14.09.2010 09:12
Когато Христос казва: "Аз дойдох не мир да донеса, а меч", има в предвид именно разсичане на кармичните възли. Без този акт няма повдигане. Сега е време за плащане на карма, който е в състояние да я плати. Българите страдаха до сега (имам в предвид ХХ век) повече от другите народи (в аванс) поради лошия си избор. Учителят Петър Дънов казва много преди 9 септември: "Невидимият свят взе решение да се пуснат болшевиките в България. Като дойдат болшевиките, аз си заминавам". За сметка на това, когато започне Апокалипсиса, българите ще страдат по-малко от другите.
Няма моя или твоя или Божия истина - тя винаги е само една. Фактът, че някой не може или не иска да види истината, не променя нещата. Божията истина - това е връзка със Свръхсъзнанието или Човешкия Дух. Сърцето по-скоро е тест или индикатор за истината.
Аз не съм се изразил ясно, но имах предвид, че Йов проклина часа, в който се е родил, а не Бог.
цитирай
16. анонимен - Всичко, което казвате, е съвършено ...
15.09.2010 20:57
Всичко, което казвате , е съвършено вярно.
Моето желание беше да го обясня не толкова страшно, както звучи.
Нали да се разплатиш кармично, означава, ти сам да преживееш всичко онова, което си причинил волно или неволно ,на ближния си. Ако си правил добро - ще получиш добро. Никой не наказва за направено добро.
Разбира се, че Божията истина е само една. Но ние с вас сме много малки, за да коментираме каквото и да било относно нея. Можем до известна степен да предполагаме - и то само ако се опираме на далеч по- големите от нас или пък ако имаме лична връзка с Невидимия свят. Това не е невъзможно. Истината преминава през съзнанието, но и се усеща чрез сърцето, ако то е достатъчно развито. Любовта като основна сила във видимия и невидимия свят, се развива и расте чрез сърцето. Затова не е необходимо човек да е много образован, по- важното е да е добър в сърцето си и състрадателен към нуждите на ближния.
цитирай
17. анонимен - малко информация за онези които имат проблеми с разни анемии
07.02.2012 11:00
за да не се стига то такова болестно състояние трябва да се консумират много зленолистни зеленчуци ... за по конкретна информация потърсете книгите: Габриел Казънс - "Съзнателно хранене" и книгата на Виктория Бутенко - "Енергични за цял живот"
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: penchoan
Категория: Други
Прочетен: 554926
Постинги: 54
Коментари: 591
Гласове: 969
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031