Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.06.2011 09:00 - Мисли на Учителя за Любовта I част
Автор: penchoan Категория: Други   
Прочетен: 8804 Коментари: 3 Гласове:
10



 Мисли на Учителя Петър Дънов

За Любовта

 За всеки човек е определено кой да го обича. И всеки човек трябва да намери онзи, който го обича.

 Искате ли да знаете дали даден човек ви обича, спрете се в съзнанието си. Ако мисълта за този човек никога не изчезва от съзнанието ви, ще знаете, че той ви обича. Ако и вие не изчезвате от съзнанието му, и двамата се обичате.

 Не може да мислиш за някого, ако той не мисли за теб.

 Ако искаш да обичаш, не трябва да се страхуваш. Ако искаш да те обичат, не трябва да се съмняваш.

 Ако искате някой да ви обича, между него и вас трябва да има разлика, която да е хармонична, както между тоновете в музиката. В това правилно съчетание, в това различие именно седи хармонията, от която ние се възхищаваме.

 Няма по-голямo нещастие от това, да видиш любовта и да я нямаш.

 Не можеш да обичаш човек, който не е страдал.

 Никой не може да познае любовта, докато не мине през най-големите противоречия и страдания в живота.

♥ Страданията предшестват любовта. Никой не може да опита любовта, докато не мине през страдания. Който е минал през тях, ще намери любовта - най-голямото богатство в света. Заслужава човек да мине през страдания, за да намери най-голямото богатство. В това богатство се крие силата на човека.

♥ Скръбта е граница за преминаване в любовта. Когато дойде до най-голямата скръб, човек е до границата на онази любов, към която душата се стреми.

 Не можеш да обичаш някого, с когото не си имал връзка в миналото. Любовта между хората не се проявява само в един живот.

 Смисълът на живота се състои в това, да намериш онзи, който те обича, и когото ти да обичаш.

 Първата ви любов е посещение на един ангел, който ви завежда при онзи, в когото да се влюбите.

 Ти не можеш да обичаш един човек, който е противоположен на тебе. Ако разделите Земята на две половини и изпратите енергиите им на две различни места, те ще се търсят. И като се намерят, те ще образуват едно цяло. Онези хора, които се обичат, са части на едно цяло. И те се търсят, за да се съединят - да образуват цялото. Това е Божествен закон. Материалистически въпросът седи другояче: онзи, когото обичаш, ще ти донесе нещо, което ти нямаш и от което се нуждаеш, и ти ще му донесеш това, което той няма и което очаква.

 Никой няма право да запита приятеля си или когото и да е, обича ли го. Зададе ли такъв въпрос на приятеля си, любовта между тях ще изчезне. Обичате ли някого и той ви обича. Няма защо да го питате. Щом питаш, ти не вярваш вече.

 При любовта между двама души единият е активен, а другият - пасивен. Двамата не могат да бъдат едновременно активни. Това състояние не остава винаги в същото положение. Като люби известно време, човек става пасивен. У него има вече желание да го обичат. Ето защо, който люби, след време става пасивен, а когото любят, от пасивен става активен и почва да люби.

 Когато любовта между двама души е активна и в двамата, те стават положителни и се отблъскват. Ако са мъж и жена, в такъв случай остават бездетни.  

 Който обича непременно трябва да жертва нещо от себе си. Който разумно жертва, той е истински човек  на Любовта. 

 Този, когото обичаш, трябва да бъде тъй свещен, както твоя образ, и да не внасяш абсолютно никакво петно върху него.

 Любовта носи изобилието.

 Любовта изключва всяко користолюбие.

 Този, които ви обича, може да ви лекува, може и да ви учи. Най-голямото изкуство е човек да обича.

 Съвременните хора не могат да разберат любовта, понеже не могат да се разделят от старите схващания. Те мислят, че като обичаш един човек, трябва да го нахраниш, да го облечеш, да му дадеш легло и пр. Някой може да каже, че при любовта ще задоволиш нуждите на онзи, когото обичаш: ако е жаден, ще му дадеш вода; ако е беден, ще му дадеш условия; ако е невежа, ще му дадеш знание; ако е скръбен, ще го утешиш. Но ако той има всичко това, ако няма нужда от това?

 Това е само външната страна на любовта. Любовта дава нещо повече от това, което можеш да дадеш или направиш външно на човека. Любовта си има една по-велика, по-дълбока вътрешна страна. При любовта има взаимна обмяна между душите, преливане на душите.

 Любовта е най-нежното цвете, което трябва да се развие далеч от погледите на хората. За любовта ти никой не трябва да знае. Любовта с език не се предава. Онзи, който те люби, не говори, но ти чувстваш, че в тази душа има любов. Проговори ли за любовта си, тя се изгубва.

 Когато се обичат, хората предават настроенията и разположенията си един на друг. Когато между двама души съществува известно подобие, те взаимно предават своите мисли и чувства. Каквото мисли и чувства единият, ще го мисли и ще чувства и другият. Ако единият е добре или зле разположен, и другият ще има същото разположение.

 Отрицателните сили в света не могат да докоснат човека на любовта. Те не намират храна в него, понеже не са в хармония с неговото естество.

 Когато имаме любовта, целият свят работи за нас, а когато я нямаме, ние сами работим, и затова работите ни не вървят.

 Онзи, който те обича, сам ще дойде при тебе. Той няма да те чака да го търсиш. Ако обичаш някого и видиш, че го обиждат, ти пръв ще отидеш при него да го защитиш!

 Обикновено хората искат да бъдат много обичани, и те да обичат много. Кога любовта проявява своята сила? - Когато се постави под силен натиск.

 Когато те обичат и ти обичаш, между вас става правилна обмяна. Тогава и двамата разбирате как действа любовта. Тя е метод за работа. Тя работи в духовния свят.

 В каквато и форма да ви посети любовта, благодарете, защото тя иде да изчисти всичко нечисто, което срещне по пътя си.

 Ако се сърдите, няма да постигнете любовта. Когато се сърдите, вие сте далеч от любовта. Със сърдене, с подозрение и съмнение любовта не се намира.

 Който истински обича, той никога не съжалява, че обича и че не отговарят на любовта му.

 За дада ви обича някой, законът е следният: ще намерите едно хубаво качество в този човек и ще го държите в ума си.

 Да обичаш някого, това значи да го направиш щастлив.

 Обича ви само онзи човек, в присъствието на когото вашите затруднения постепенно намаляват и изчезват.

 Ако някой не обръща внимание на твоята любов, това нищо не значи. Ще дойде ден, когато той ще прецени това, което си му дал, и на любовта ти ще отговори с любов. Той ще плати с лихва за това, което е получил от тебе. Човек може да губи навсякъде и във всичко, но не и в любовта.

 Когато двама души се обичат, те и заедно си заминават. Те ще се слеят, ще бъдат едно и тъй ще си заминат заедно. Когато двама се обичат, в бъдеще те няма да бъдат двама, ще бъдат един.

 Обичта не носи никакви тревоги. Като обичаш някого и помислиш за него, трябва да усетиш едно хубаво разположение.

 Когато обичаш, ти повдигаш себе си, повдигаш и този, когото обичаш.

 Онзи, който изгуби всичко, за да познае живота,  той е на Пътя на Любовта. Трябва да изгубиш всичко старо, за да влезеш в живота.

 Ако някой, който не те обича, те погали по главата, цял ден ще бъдеш неразположен. Но ако те помилва човек, който те обича и ти го обичаш, цял ден ще си радостен. Човекът, който обича, е проводник на божествена енергия, която помага на всяко живо същество.

 Животът не може да се подобри без любов, без добри постъпки, без прави и светли мисли. Физическата любов трябва да бъде предговор на духовната. Духовната трябва да бъде предговор на божествената.

 Човешката любов, ако не е облагородена от Божествената, може да изсмуче соковете на онзи, когото обича.

 Прояви своята любов, без да търсиш любовта на хората. Връзката е Божествена, когато човек има такава широка любов, че като обича, да не очаква да му дадат нещо в замяна. Щом очаква, той не е никакъв извор. Той е щерна.

 Когато обичаш едно същество, макар то да е далеч, твоята любов ще го закриля, подкрепя и огражда.

 



Тагове:   любов,   Учителя,


Гласувай:
11



Следващ постинг
Предишен постинг

1. amore - Привет, penchoan!
22.06.2011 14:45
Таблетките мъдрост на Учителя Дънов винаги ме изпълват с радост. Прекрасна е идеята Ви да ни ги поднесете в подбран вид. Аз обичам да пиша за Любовта. Тя е състоянието, в което искаме само да даваме на обичаните. Да даваме всичко, което сме и това, което сме. Любовта е победата над страха. сърдечен поздрав!
цитирай
2. анонимен - Клуб"ГАЛАКТИК"
05.08.2011 22:45
Експериментът Филаделфия на http://galacticclubbg.skyrock.com/ в обновеният ни блог!
цитирай
3. анонимен - Клуб"ГАЛАКТИК"
05.08.2011 22:46
Експериментът Филаделфия на http://galacticclubbg.skyrock.com/ в обновеният ни блог!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: penchoan
Категория: Други
Прочетен: 554896
Постинги: 54
Коментари: 591
Гласове: 969
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031