Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.04.2010 09:36 - Анатомия на любовта
Автор: penchoan Категория: История   
Прочетен: 3838 Коментари: 1 Гласове:
1



АНАТОМИЯ НА ЛЮБОВТА

Любовта, в своята структура представлява кондензиран дух, вид универсална енергия, структурна субстанция или протил, който изгражда цялата Вселена. Любовта е начален източник на живота. Творението на всичко във Вселената започва с любовна енергия. Затова Библията казва: “Бог е любов”. Любовта е вид енергия, много по-бърза от мисълта, милиарди пъти по-бърза от мисълта и прониква бързо из цялата вселена. Мисълта е кондензирана любов, милиарди пъти по-бърза от светлината. Светлината е кодензирана мисъл и т.н. Всяко нещо от съставна субатомна частица до галактика и звезден куп във Вселената се създава и поддържа в равновесие във времето от относително взаимодействие на две сили, които обикновено наричаме положителни и отрицателни, “ян” и “ин” сили и енергии.

Както водата тече от по-високо към по-ниско ниво или електрическия ток се движи по пътя на най-малкото съпротивление, така енергията на любовта  изтича от относително по-силния източник към по-слабия.

Първата проява на любовта е на Бога към всичко съществуващо в природата и на човека към Бога - нашия Създател. Във всяко човешко тяло се съдържат милиарди разумни клетки, които образуват физиката на човека. Затова е казано, че човешкото тяло е храм Божи - най-високо проявление на Божествената Мъдрост и Воля. Бог се грижи всичките Му създания да бъдат задоволени с най-необходими неща за съществуване: храна, вода, въздух, топлина, светлина, дрехи и т.н. Любовта на човека към Бога означава любов към всички хора, към всички живи същества и към природата.

Втората проява на любовта у човека е любовта към самия себе си. Учителят Беинса Дуно е посветил поредица от лекции на темата. “Да възлюбиш себе си” е цяла наука, изучавана в неговата школа. Ако някой не обича себе си, проявява съмнение в своите сили и възможности, в тялото или в психиката се появява дисбаланс. Идват болести или той се превръща в неудачник. Увереността в собствените сили, особено когато се базира на точна реална преценка, укрепва имунната система и подпомага решаването на житейските проблеми. Високото неоправдано самочувстие също крие опасности. Трябва да държим винаги в съзнанието си мисълта, както казва Ралф Емерсън, че колкото и да сме умни, знаещи или физически силни, всеки срещнат човек ни превъзхожда в някоя друга област на живота

Трета изява на любовта е майчината любов - на майката към детето и на детето към нея. В ранните години детето няма изградена защита към неблагоприятните въздействия на околния свят и любовната енергия на майката изпълнява тази функция. Това е най-висша проява на безкористна любов между хората. Майчината любов стои най-близо до Божествената любов.

Четвърта проява на любовта е между мъж и жена. Тя е много силна, защото ражда новия живот, но е временна и краткотрайна. В началото всеки от партньорите вижда изключителни качества у другия и се стреми да спечели благоразположението му, за да получи повече любовна енергия. Протичат процеси на активно приемане и отдаване на енергия, докато се установи доминиращата жизнена сила на единия от тях. От този момент нататък връзката между двамата отслабва и започва да се разпада. Осъзнаването на този факт води до недостиг или загуба на любовна енергия у партньора в подчинено положение и поява на ревност. Обикновено се смята, че мъжът е източник и дарител на положителна електрическа “ян” енергия, а жената е носител и приемник на по-меката магнетична “ин” енергия, но количеството на циркулираща любовна енергия не винаги е равностойно. При днешното израждане на бялата раса се намаляват различията между половете, увеличават се случаите на хомосексуализъм. Недостигът на съответния вид енергия в единия от партньорите често води до енергиен вампиризъм.

Флиртът между мъж и жена в повечето случаи е прелюдия към любовна игра, в която всеки от партньорите се стреми да се покаже в най-добра светлина, а ответната страна подава положителна или отрицателна информация за евентуални бъдещи отношения. Тук често се достига до изкривяване на истината, до преиграване и до откровени лъжи на хора с ниски морално-етични устои. Ако флиртът между мъж и жена продължи по-дълго време, то той се явява като барометър за относителните енергии между участниците във флирта и доминиращата личност се възприема в явен вид или подсъзнателно.

Следващи прояви на любовта се наблюдават от връзките в семейството и рода към националната принадлежност и цялото човечество, в отношението към растения, животни и цялата природа. До голяма степен тези връзки се формират чрез възпитание на детето в първите от 7 до 14 години от семейството, училището, църквата. Най-съществена е ролята на майката във възпитателния процес, затова функцията на жената-майка в бъдещата VI раса ще бъде основна и определяща. Влиянието на майката е доминиращо върху възпитанието на синовете, а на бащата - върху дъщерите.

Всички се стремят подсъзнателно към Божествената любов, от която са произлезли, но все още малко хора са с пробудено съзнание за да работят съзнателно в тази насока. Бог е нещо, което не може да се види и пипне, Той хем Го има, хем Го няма според съвременната материалистична наука, защото тя се опира само на експеримента и не признава други доказателства и опитности. Трите основни метода за добиване на висше знание, според Учителя са: 1/чрез прозрение и съзерцание, 2/чрез вдъхновение и 3/чрез интуиция. За Бога свидетелствуват делата и творенията Му. За всеки човек, животно, стръкче трева се грижат огромен брой разумни същества от невидимия свят. Любовта към Бога не може и не трябва да се разбира като абстрактно понятие, а практически означава да обичаме всички хора, всички невидими и видими живи същества, всички творчески идеи и съществуващи форми в природата.

Всяка клетка на човека притежава свой собствен разум, но всички стотици милиарди клетки действуват в синхрон и се възприемат като цял един човешки организъм. Когато хармонията между тях се наруши от външни или вътрешно психични, химични, физиологични фактори, започват алергии, ракови заболявания и редица други болести. По същият начин всичко съществуващо във Вселената е свързано помежду си. Всички разумни същества от Духовен и Божествен светове творят и действуват така синхронизирано според Божествения план, като че всеки процес или действие се управлява и всяко значимо решение във вселената  се взема от едно свръхразумно същество. Това колективно върховно същество ние наричаме Бог.

За да стигне до Божествената любов, днешният човек задължително трябва да познае майчината любов и любовта между половете. Любовта между мъжа и жената по пътя към Бога е етап, през който всеки преминава в живота си. Изключение правят светиите, които се раждат като светии и прескачат любовта между половете, защото са ги преминали в минали животи и имат важна задача в последния си живот. Обучението на младежите в казармата като метод и начин на приложение е неблагоприятно за развитието им в днешно време като цяло, но принудителната раздяла има полезни следствия. Младият човек спира да получава любовна енергия от родителите, най-вече от майката и осъзнава значението на семейните връзки. Неговата собствена жизнена енергия расте, стабилизира се и спомага за оформянето му като мъж  и самостоятелна личност.

Като правило мъжката енергия е активна, електрична, отдаваща, а женската енергия е пасивна, възприемаща и магнетична, но може да бъде и обратно. Енергията зависи от зодиакалния знак при раждане на индивида. Огнените и въздушни знаци са електрични, отдаващи енергия, а водните и земни знаци са магнетични, възприемащи, творящи. Способността на един индивид да отдава доброволно енергия или да приема енергия е строго лимитирана за даден период от живота му. Със съзнателни усилия енергията може да се регулира в определени граници.

За да разберем механизма на действие на любовта, трябва да приемем за основа понятието жизнена сила - нещо което всеки човек притежава, наричана ка, ки, чи или ци. Тази сила действува на подсъзнателно ниво и няма пряка забележима връзка с външното проявление на физическа сила и отличителни качества на индивида, макар да ги определя в някаква степен. Много често външни прояви на агресивност са неосъзнати опити да се прикрият комплекси на малоценност или липса на самочувствие. В отношенията между двама души, освен много други условия, е най-важна относителната разлика между жизнената сила на мъжа и жената - разлика между прието и отдадено количество жизнен етер или прана в техния организъм. Тази разлика не е постоянна, зависи от много фактори и се променя във времето. От особено значение е промяната в поляритета. Някои от тези фактори са свързани с рождената дата, часа на раждане (асцендент) и положение на планетите в момента, със състав на храната, възрастта, здравословно, емоционално състояние и други. Всеки индивид търси личност от противоположния пол с преобладаваща жизнена сила, от която да получава и на която да отдава любовна енергия.

Жената се стреми към мъж с превъзхождаща я жизнена сила, откъдето да черпи сила и сигурност. Ако намери такъв мъж, създаде семейство и относителната разлика се запази продължително във времето на зачатието, тя ражда деца от женски пол. Разбира се, на ниво съзнание се намесват много други фактори като социално и материално положение, самочувствив, образование, възраст, възможност за избор, външни физически белези, съдържание на храната, биоцикли и много други. Някои от тях могат да се окажат решаващи в избора, но в тези случаи вече става дума за рационален избор, а не за емоционални чувства като любов и нормални човешки отношения. Борбата между ума и чувството е стара колкото човечеството. В Библията те са наименовани “Каин” и “Авел”:

Битие 4;1. “...И Авел стана пастир на овци, а Каин беше земеделец. 4;8. И рече Каин на брата си Авеля: да идем на полето. И когато бяха на полето, Каин нападна брата си Авеля и го уби.”

Каин и Авел са продукти на съзнанието. “Каин” представлява чувството, а “Авел” е ума. Умът работи в духовната област - пастир на овци (израз, употребяван често в Библията за духовен водач и учител), а чувството - в материалната област - земеделец. Първо се ражда чувството и след него ума.

“Каин убива Авел” означава, че чувството и ума влизат в конфликт и чувството убива ума. Чувство без ум е непостоянно и неовладяно, то трябва да следва ума, затова е отхвърлено от Бога. Но Бог иска да запази чувството, защото любовта създава чувство, без което живота е немислим и невъзможен, особено за бъдещата култура, която иде. Всеки, който убива чувството, е прокълнат, като извършител на най-голямо престъпление към Бога и си създава тежка карма. “Земята Нод”, където се заселва Каин, след изгонване от Едем (главата), е сърцето. Оттогава чувството обитава сърцето.

Сексуалната сила е една от проявите на жизнената сила, но не се покрива напълно с нея. Сексуалната сила зависи в значителна степен от храната. Месната храна действува като афродизиак - увеличава временно сексуалната сила, но износва вътрешните органи на организма, създава негативна карма, причинява куп болести и съкращава живота. Въпреки това, тъй като мнозинството хора са необразовани в това отношение, диета преди оплождане все още може да се използува като фактор за определяне пола на бъдещото дете. Няма да мине много време, когато консумацията на месо, дори убиването на буболечка ще се смята за престъпление. В горния случай използуването на месна храна от майката и растителна храна от бащата за определено време може да обърне знака на относителната разлика и да се роди момче.

Мъжът търси жена с по-високо активна жизнена сила от неговата. Той е готов да се подчинява на такава жена и съзнавателно избира да е “под чехъл”, макар не винаги да го признава и дори понякога външно да се държи като тиранин. Жената знае отлично слабите му места и важните решения винаги се вземат от нея. Ако знакът на разликата се запази при зачатието, жената ражда само момчета. Опит за промяна на съотношението с цел раждане на момиче може да се направи, като мъжа наблегне на животинска и белтъчна храна, а жената - на постна растителна храна.

В големите войни са загивали много хора, в значителна степен с преобладаващо число от мъжки пол. Статистиката показва, че след войни в пострадалите държави, например като Русия и Германия, са се раждали много повече момчета, отколкото момичета. Механизмът, водещ до установяване на равновесие е същия: след война мъжете са силно намалели спрямо жените и имат по-голям избор сред женския пол. Те по-лесно от обикновено намират търсената от тях превъзхождаща ги  жена, която им отдава енергия. Жените, обратно, имат по-ограничен избор и затова само най-силната и жизнено активна част от тях успява да се реализира като съпруги и майки на момчета.

В любовта между половете отдавна е известно правилото, че винаги единият партньор обича, а другият се оставя да бъде обичан. Това се дължи на относителната разлика в жизнената сила между партньорите. Доктор Зигмунд Фройд достига до същите изводи в своята “Психоанализа”. Той е напълно прав в твърдението си относно източника на показното  мъжко самочувствие, че:

“Мъжът избира жена, която вече го е избрала”.

Единият получава любовна енергия, а другия отдава. Това води към естествено охлаждане на отношенията и нестабилност на семейството. Особено ако разликата между жизнените енергии е голяма или се увеличи с времето, се стига до енергиен вампиризъм. Ревността, скандалите и дори пиянстото в някои случаи са прояви или причина за енергиен вампиризъм. Партньорът с по-ниска жизнена сила предизвиква съзнателно или несъзнателно скандали и психически травми, след които етерното тяло на засегнатия излиза навън от плътното тяло, за да черпи от енергията му.

В семейства, в които се раждат само момчета, поне в първите години доминираща е майката, а семейство с родени само момичета по-силна енергия има бащата. Почти винаги в семейството индивидът с по-висока енергия е подложен на ревност и по-често става инициатор на изневери и развод. Затова любовта между половете е краткотрайна. И ако съществуват много семейства с десетилетия съжителство, това се дължи на общи икономически интереси, култура на общуване, общи навици и взаимно уважение, но не и на полова любов.

Най-добри шансове за продължителен съвместен живот са семейства с минимална относителна разлика на жизнената сила, която често може да променя знака си. В такива семейства се раждат деца от различен пол. В тях, обаче, борбата за надмощие се води през целия съвместен живот и ако няма култура, взаимно уважение и отстъпчивост от двете страни, семейството също се разпада. Затова се смятат за хармонични връзки на мъж и жена между електричните зодиакални знаци - въздух и огън, също така между магнетичните знаци вода и земя.

На психолозите е известно. че хората се делят на две големи групи според доминантния денонощен цикъл на промяна на биологична активност, а именно на т.н. “хора-сови” и “хора-чучулиги”. Жизнената енергия не се създава от индивида или храната, тя се получава от Слънцето и са приема от живите същества с дишане на въздух. Както Слънцето изгрява и залязва, така и приетата жизнена енергия има свой цикличен максимум и минимум в рамките на едно денонощие. Други циклични промени съществуват в годишните сезони, съответно отдаваната и приемана любовна енергия има своите екстремуми. Най-много жизнена енергия се получава между пролетното равноденствие и лятното слънцестоене, а най-малко през зимния период.

Хората “чучулиги” обикновено лягат рано по тъмно, “с кокошките” и стават рано преди изгрев Слънце. Тяхната жизнена енергия е по-висока сутрин, настъпва максимум на обяд, когато са най-работоспособни, след което започва да спада и  достига минимума си вечер.

Хората, наричани “сови” лягат да спят около полунощ и се събуждат по-късно. Сутринта имат минимум на жизнена енергия и се нуждаят от стимулатори като кафе и чай за да навлязат по-бързо в нормален ритъм. Максимумът на жизнената им енергия настъпва около 16-17 часа и са най-работоспособни когато обикновено приключва работния ден.

Най-хармонични са семействата, в които единият партньор е “сова”, а другият “чучулига”, защото те взаимно балансират енергиите си един към друг в различните часове на деня. При младите хора, които са разделени през целия ден, това взаимодействие се проявява само сутрин и вечер. Единият отдава излишната си енергия вечер, другият приема, на сутринта - обратно. Обаче при възрастни хора-пенсионери, които прекарват почти цялото си време заедно, взаимната зависимост е станала много силна. Затова често при заболяване или смъртен случай на единия партньор се стига  до енергиен дисбаланс у другия партньор, който същият не успява да компенсира и много скоро той също си заминава.

Много хора се учудват защо млади момичета се влюбват в доста по-стари мъже. Още по-нелогично изглежда влюбването на млади мъже в значително по-възрастни жени, като се има в предвид ограничената способност на жените да създават потомство до времето на менопаузата, докато мъжете нямат критическа възраст за създаване на потомство. От биологична гледна точка това изглежда странно, но от психологична е лесно обяснимо. Младото момиче намира възрастен мъж с висока жизнена енергия, каквато липсва у връстниците му или страда от комплекс за малоценност поради свои външни качества. Липсата на самочувствие и самоуважение силно понижава жизнената енергия. Ако индивидът не намери начин да подобри и хармонизира самочувствието си и да го поддържа на постоянно ниво, може да се стигне до изблици на агресивно поведение и психични отклонения. По-възрастният партньор разбира, че за в бъдеще може да няма друг подобен шанс, затова ако един подобен брак е сключен по силата на любовта, а не по сметка, ще бъде много устойчив до смъртта на единия партньор.

Има отделни индивиди с много висока жизнена енергия, спрямо средното обичайно равнище. Жена с такава жизнена сила търси партньор с още по-висока сила, но не успява да го намери поради крайно ограничен избор. В същото време нейното магнетично излъчване притегля множество мъже, особено ако притежава външна красота. Тя бива ухажвана, глезена, създава множество връзки, които скоро се разпадат защото изпитва разочарование от всеки мъж. Това са така наречените “фатални жени”. Ако такава жена намери мъж с по-висока жизнена сила от себе си, не е в състояние да го задържи и опази от другите жени за дълго време.

По същият начин мъже с висока жизнена сила от рода на Дон Жуан и Казанова напразно търсят силно магнетична жена, а ако намерят такава по-силна от себе си, тя скоро ще ги изостави заради друг мъж. И двете групи известни любовници са нещастни хора, защото почти никога не достигат до хармонични отношения, бързо разрушават любовта, с което създават страдания на партньорите около себе си и натрупват силно негативна карма. Получаването на всички сетивни удоволствия предизвиква съответни страдания. Любовта е най-универсалната космическа енергия, но отхвърлянето и` носи нещастия и често води до смърт.

Има и друга категория хора, които в минало прераждане са злоупотребили със сексуална енергия, тук влизат проститутки и хора пренебрегнали чувствата на други същества от противния пол. В резултат на това, по закона на кармата, те са лишени от възможността да обичат лица от противния пол. Те не правят разлика между секс и любов. Тези хора притежават в наталния си хороскоп лош аспект между Марс и Венера. Ако са в мъжко тяло, могат да извършат сексуални престъпления. Ако са в женско тяло, ситуацията е смекчена и на тях се дава възможност да познаят майчината любов, но няма да имат успешен брак.

Интересен факт е, че хората притежаващи по-висока жизнена енергия средно живеят по-малко от партньорите си с по-ниска жизнена енергия. Това може би се дължи на засилени процеси на обмяна в организма, на по-значителен разход на жизнена енергия и съответно по-бързо износване на жизнено важни органи. Учителят казва:

“Правило е:  Дом, в който има повече момичета, майката живее по-дълго време; ако момчетата са повече, бащата живее по-дълго време. Има изключения и от това правило, но обикновено става според него. Ако синовете и дъщерите са еднакво на брой, и майката, и бащата живеят дълго време. Някога се случва да заминат в един ден. За да се продължи животът на майката и на бащата, синът и дъщерята трябва да живеят в мир и съгласие.”

Между хората може да съществува силна духовна връзка в продължение на много прераждания. Но на Земята човек не може да бъде непрекъснато щастлив и влюбен, защото днес все още Земята е само едно училище и подготовка за бъдещия истински живот. Много хора пропиляват живота си, търсейки “истинския мъж”, “истинската любов” или “истинската жена”. Тази илюзия съзнателно се подхранва от любовни романи, филми и телевизия. Когато тези хора помъдреят и разберат - вечна любов между мъж и жена в този свят не съществува, виждат че младостта им е отминала, а връстниците им са станали баби и дядовци. Ако човек си постави за цел да намери щастие в живота или в семейството, няма да ги намери там и само може да си създаде самочувствие на неудачник. Семейството също е училище за индивида. Разбира се, продължителна любов е възможна, но тя не може да се крепи на сексуална връзка, а единствено на съзнателно решение на по-силния да служи или отдава енергия на по-слабия. Щастието е в това - да твориш и да даваш на хората около себе си. На практика това означава да обичаш Бога. Когато всички хора го разберат и приложат в живота си, тогава всички ще се почувствуват щастливи, тогава ще слезе на Земята Царството Божие. Това ще става постепенно, на етапи през следващите 2000 години.

Семейството в днешния си вид няма бъдеще. Занапред ще се поставят ограничения на раждаемостта поради екологични и демографски причини. На едно семейство ще се пада възпроизводство на едно момче и едно момиче. След раждане на второто дете, както посочва Учителя, майката ще взема при себе си сина да го възпитава, а бащата - дъщерята и ще заживеят на два срещуположни края на света, откъдето ще си пишат любовни писма.

Жизнената енергия се натрупва и изтича от коренната чакра в опашната кост. Тя е много мощна енергия, известна под името кундалини. Когато енергията кундалини се използува за извличане на сетивни удоволствия, тя се превръща и изразходва само в сексуална енергия и достига едва до втората полова чакра. Съзнателното ограничаване и отказ от полов живот и насочването на енергията кундалини нагоре по гръбначния стълб води до отваряне на горните чакри и балансиране на енергиите в целия организъм. Отварянето на висшите чакри като третото око, слънчевия сплит, теменната чакра водят към духовно израстване, развиване на ясновидство, астрално и ментално виждане, съзнателно напускане на духа от тялото и др. придобивки, подготвящи индивида за преход към ново измерение и нова култура. В последните двадесетина години се раждат много деца със заложби на хора от шеста раса, т.н. индигови деца.

Сексуалната революция е замислена и осъществявана от сили на мрака с цел забавяне и спиране духовното израстване на младежите със средства като дискотеки, кино, телевизия, Интернет.

Други средства за връщане към законите на Мойсей “зъб за зъб” и “око за око” или създаване на условия за бъдещи граждански конфликти и световна война, са пропагандиране на тероризма и насилието като норма на обществото във филми екшъни и постигането на “справедливо” възмездие.

Трети начин е разпространяване на наркотици с активно участие на държавни институции, зомбиране на тълпи младежи чрез масови спортни прояви, бирени фестивали и рокконцерти. Наркотиците създават краткотрайна еуфория и предизвикват преразход на жизнена енергия, за сметка на останалото време, когато тя не достига.

На всеки трябва да е ясно, че в VI раса сексът ще се употребява в първа подраса с единствена цел за продължаване на рода и от един момент страстта ще изчезне, а половите органи постепенно ще закърнеят. Злоупотребата с половите фунции ще стане недопустима и невъзможна. Националните различия и различните говорими езици ще изчезнат, като хората след 2000 години ще се съобщават с един световен език и по телепатичен начин. Семейни и родови връзки ще изчезнат и ще останат в историята.

От днешната култура на насилие, еротика, материализъм,  долнопробни филми като “Приятели”, “Женени с деца”, “Досиетата “Х” ”, безкрайните филми -спагети, рок музика, техно, рап или чалга дори спомен няма да остане. Затова сега на всеки предстои изборът да влезе в епохата на чудесата и безсмъртието или да остане хилядолетия в несъзнателно състояние, след което отново да извърви пътя на прераждания и страдания. Рано или късно изостаналият ще бъде поставен пред същия избор, но в много по-неблагоприятни условия.

В Новата епоха духовното общуване между мъжа и жената ще предостави нови непознати усещания, които ще заменят животинската обмяна на секрети с една по-висша духовна енергийна обмяна. Достигането до по-голяма лична свобода на общуване, пътуване из Слънчевата система и извън нея, задоволяване на всички материални човешки обществени потребности при полагане на минимум труд, огромни възможности за обучение и творчество във всички области на живота и науката, отпадане на закона на карма и замяната му със закона на дихарма, ще направят човека наистина да се чувствува свободен и щастлив.

 

 

15.04.2009 г.                                                                 Пенчо Бойчев



Тагове:   анатомия,


Гласувай:
1



Следващ постинг

1. анонимен - Това за Каин и Авел е много добро т...
08.07.2010 21:21
Това за Каин и Авел е много добро тълкуване.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: penchoan
Категория: Други
Прочетен: 556925
Постинги: 54
Коментари: 591
Гласове: 969
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930